Tips for å søke helseinformasjon på nettet
Det er så mye på internett i disse dager at det ofte kan være vanskelig å vite hvor man skal henvende seg, hvem man skal stole på og hva man skal tro. Selv om det er mye nyttig helseinformasjon tilgjengelig på nettet, er det viktig å vite at ikke all informasjonen er pålitelig, nøyaktig og objektiv. Noe av den kan til og med være direkte skadelig.
Det har det aldri vært viktigere å bevæpne deg med nøyaktig helseinformasjon enn gjennom pandemien, men det er ikke alltid lett. Falske nyheter kan være utfordrende å gjenkjenne fordi det ofte er litt sannhet blandet med feilinformasjon. Noe informasjon er bare litt unøyaktig (eller er ikke oppdatert), men noe er bare ren falsk spekulasjon og konspirasjonsteorier.
Med dagens sosiale medieplattformer kan falsk informasjon gå viralt og raskt deles utallige ganger over hele verden. I denne artikkelen jeg vil gjerne dele noen tips for å hjelpe å bruke mulighetene som internett tilbyr oss. Den første regelen er
Sjekk om du kan stole på informasjonen! Hvem eier hjemmesiden eller er ansvarlig for å legge ut informasjonen på siden eller YouTube kanalen?
- Se etter en "Om oss"- side. Finn kontaktinformasjon for organisasjonen eller webansvarlig. Hvis nettstedet ikke gir kontaktinformasjon, eller hvis du ikke enkelt kan finne ut hvem som driver nettstedet, vær forsiktig.
- All informasjon på internett har sin egen nettadresse, også kjent som URL. Å se på elementer i URL-en kan hjelpe deg med å finne ut hvor informasjonen kommer fra. Man bør holde øye med nettadresser som er nær navnene på anerkjente organisasjoner, men som ikke ser helt riktige ut. Store selskap ville ikke feilstavet navnet sitt i URL-en, eller bruke en lite brukt endelse på domenenavnet. Internasjonalt er ".com" det mest brukte, mens i Norge er ".no" mest brukt. Vær oppmerksom på hvis store organisasjoner bruker en uvanlig endelse på sitt domene. Målet kan være å villede deg.
Dette betyr ikke at informasjon som snakkes om i en blogg eller via Facebook ikke er korrekt. Faktisk har mange pasienter mye å tilby sine jevnaldrende angående støtte og veiledning med lignende sykdommer.
Finnes det linker til andre nettsteder? Er disse koblingene passende og oppdaterte? Virker de? Virker de pålitelige? Er det bevisbasert informasjon eller mening? Er kilder oppført?
- Hvis en artikkel viser til en studie fra Kina, bør du kunne få informasjon om studien. Noen nettsteder vil lenke direkte til en vitenskapelig tidsskriftartikkel. For andre må du kanskje skrolle ned for å klikke på en kildeliste. Pass på for vage referanser til forskning som du ikke lett kan validere.
- Hvis en ekspert er referert, sjekk også kvalifikasjonene deres på nettet. Har de utdanning og kompetanse til å uttale seg?
Aktualitet
Mange antar at informasjon på internett er aktuell. Dette er ofte ikke tilfelle. Noen ganger kan informasjon som er noen år gammel fortsatt være relevant, for eksempel, en beskrivelse av tegn på en ondartet føflekk. Informasjon om medisiner eller behandlingsmetoder oppdateres stadig, det er viktig å se dato når informasjon ble publisert. Utvikling av stadig nye medisiner øker overlevelse til mange pasienter som tidligere kunne ikke behandles, informasjon om Covid-19 endres stadig. Så det er viktig å vite når artikkelen ble publisert og sist oppdatert, slik at du kan være sikker på at du får den nyeste informasjonen.
Hvem betaler for hjemmesiden? Informasjon eller reklame?
Hold øye med annonser som ser ut som helseinformasjon. Det betyr ikke at pålitelige sider ikke kan annonsere. Men - annonser skal merkes, for eksempel med "Annonse" eller "Fra sponsor". Det finnes hjemmesider som er lagd bare for å selge produkter.
Tilbyr nettsiden raske og enkle løsninger på dine helseproblemer? Er det lovet mirakelkurer?
Vær forsiktig med nettsteder eller selskaper som hevder at et enkelt middel vil kurere mange forskjellige sykdommer. Still spørsmål ved dramatisk skriving eller kurer som virker for gode til å være sanne. Sørg for at du kan finne andre nettsteder med samme informasjon. Selv om nettstedet lenker til en pålitelig kilde, betyr det ikke at nettstedet har den andre organisasjonens støtte eller støtte. Vær forsiktig hvis du blir spurt å sende din historie og undersøkelser på e-post. Det finnes mange mirakelklinikker som bruker ikke bevistbaserte metoder, det kan være direkte farlig å benytte seg av disse.
Personvern
Helseinformasjon skal alltid være konfidensiell. Du skal aldri måtte oppgi personlig informasjon til noe nettsted. Hvis du vil oppgi en e-postadresse for fremtidig informasjon, må du:
- Se om nettstedet har personvernerklæring for å fortelle deg hvilken informasjon de samler inn.
- Les personvernreglene for å se om personvernet ditt virkelig er beskyttet.
- Forstå at hvis det er et registreringsskjema, legg merke til hvilke typer spørsmål du må svare på før du kan se innhold, hvis du må oppgi personlig informasjon.
Bruk av søkemotor som Google
Studier viser at søk etter helseinformasjon starter med å bruke søkemotorer som Google og Bing. Noe tips for å gjøre søk i Google mer effektivt på.
- Søk etter eksakte setningen i stedet for de separate ordene. Bruk anførselstegn. Hvis du vil vite mer om bivirkninger ved immunterapi, skriv «bivirkninger ved immunterapi». Hvis du skriver kun – immunterapi – får du mye bredere informasjon som ikke samsvarer den du egentlig ønsker å finne.
- Hvis du søker etter en tjeneste, for eksempel en fastlege eller en undersøkelse, søk gjennom en relevant norsk nettside (www.helsenorge.no) i stedet for en generell søkemotor som Google. Hvis du prøver å finne ut om tjenester eller behandling som er tilgjengelig for deg, kan disse være forskjellige i forskjellige deler av verden. Bruk gjerne pasientorganisasjoner.
Fornuftig valg av helseinformasjon kan hjelpe deg med å øke kunnskap om din sykdom, behandlingsmetoder og forebygging. En undersøkelse blant personer med diabetes, type 1 og type 2 vises at halvparten av pasienter aldri diskuterer informasjon de har funnet på nettet med legen sin. Det kan være mange grunner – det kan oppleves som upassende, som mistillit eller kritikk av legen. Aldri ta din egen beslutning på grunn av informasjon du har funnet på nettet. Lag en liste før du går inn på legekontoret slik at du ikke glemmer noe, vis legen hvor fant du informasjonen du vil prate om. Det som er sant for én person er kanskje ikke sant for deg, selv om du har samme symptomer.
Du er eksperten på din egen kropp og legen din er eksperten på din sykdom, derfor lagspill kan gi de beste behandlingsresultatene. Arbeide sammen!
- Inara Rubene
- Aktuelt
- mandag 20. mai 2024
-
13views
Related Posts
- Appoteket
- onsdag 2. oktober 2024
- Appoteket
- onsdag 18. september 2024