Effektiv hodelus behandling– slik blir du kvitt plagen

Når det blir snakk om hodelus er det fort at det begynner å klø over hele kroppen, bare av tanken. Ingen liker disse små plageåndene, og man vil helst slippe å møte dem i det hele tatt. Men om uhellet først er ute, hvordan kan du oppdage og behandle problemet raskest mulig?

Her gir vi deg all informasjonen du trenger for å unngå, og gi effektiv behandling av hodelus.

Effektiv hodelus behandling– slik blir du kvitt plagen

Hvordan smitter hodelus

Først og fremst er det viktig å huske at hodelus ikke har noe med dårlig hygiene å gjøre. Å få hodelus betyr ikke at du er dårlig stelt.

Stort sett, er den eneste måten å bli smittet av hodelus at lusa kryper fra håret på en person til en annen, når hodene deres ligger tett inntil hverandre. Den kan verken hoppe eller fly, og den overlever heller ikke lenge hvis den blir adskilt fra håret på hodet.

Det er dette som gjør at smitte av hodelus er vanligst som en epidemi i barnehager og lignende situasjoner der barn har tett omgang.

Siden lusa ikke er overlevelsesdyktig adskilt fra hodet, er også smitte fra klær, sengetøy og annet interiør svært usannsynlig. Derfor er det også unødvendig å fryse eller vaske kosedyr, møbler, leker og lignende. Vi anbefaler likevel ikke å låne hodeplagg av andre, men det vil sjeldent være avgjørende.

Symptomer på hodelus

Kløe

Hodelus er for de fleste lettest å kjenne igjen på kløen de forårsaker i hodebunnen. De har et stoff i spyttet som utløser en allergisk reaksjon i form av kløe når det bryter inn i huden. Første gang du blir smittet kan symptomene likevel være milde, lite plagsomme, eller det kan ta lang tid før de melder seg. Derfor kan det være lurt å gjøre en regelmessig lusesjekk, bare for å være føre var. 

Sår

Noen kan oppleve symptomer i form av sår eller, i verste fall, infeksjoner i hodebunnen, etter å ha revet opp lusebitt etter kløe.

Luseavføring

Du kan også se spor av plageåndene, i form av det som ser ut som et sort pulver, på kragen av klærne dine eller putetrekket i sengen.

Hvordan ser luseegg ut

Hodelus og luseegg er ofte lettest å se blant nakkehårene på hodet. Lusa er 2-3 mm lang, og delvis gjennomsiktig lys, brun eller svart. Ungene (eller nymfene) er mindre og lysere i fargen. Hodelus er utstyrt med klør som lar dem enkelt gripe tak i og bevege seg blant hårstrå. Det er også disse som gjør det svært vanskelig å fjerne dem bare ved vask i bad eller dusj.

Luseegg er vanligvis ikke mer enn 1 mm lange og sitter fast i håret. Før de klekker har de en gulaktig farge, for så å bli gjennomsiktige etter de har klekket. Eggene kan også sitte fast i håret en god stund etter du har blitt kvitt lusene. De gjør ingenting og må ikke fjernes, men vi forstår at det likevel kan oppleves som ubehagelig.

Både hodelus og luseegg kan sees med bare øynene, men forstørrelsesglass eller lupe gjør jobben lettere.

Hvordan bli kvitt lus med riktig behandling

Det er heldigvis flere typer behandling som effektivt blir kvitt hodelus: bruk av et lusemiddel, kjemming av håret med lusekam, eller barbering.

Hvis du oppdager lus i familien eller husstanden, bør dere starte behandling så fort som mulig for å forhindre videre smitte. Det er også anbefalt å gi behandling til alle smittede i hjemmet samtidig, for å hindre at dere smitter hverandre på nytt gjentatte ganger.

Forhindre lusesmitte

For å unngå å bli smittet er det aller viktigst at det blir gitt beskjed så fort det blir oppdaget lus, enten det er i familien, på skolen, eller i barnehagen. Hvis du vet at du eller barna skal oppholde dere i et smitteutsatt område eller situasjon, kan dere ta de nødvendige forholdsreglene, med tanke på avstand og påkledning. 

Dere kan også bruke en forebyggende lusespray. Den virker avskrekkende for lusa, uten å bruke insektsdrepende midler, er uten farge eller lukt, og er vennlig mot huden. Effekten varer i 7 timer. Da kan dere påføre på nytt, hvis dere fremdeles er i et smitteutsatt miljø.

Sprayen kan også brukes etter dere har gjennomført annen behandling for lus, for å bidra til å unngå nye runder med smitte.

Lusemiddel

Jordan
kr 65,00
SB12
kr 38,00
Gum
kr 33,00
Oralmedic
kr 130,00

Utsolgt

Behandling med lusemiddel

Når det gjelder lusemidler, er det viktig å lese bruksanvisningen nøye og fullføre behandlingen slik den er beskrevet i pakningsvedlegget. Husk at dere ikke skal behandle noen med lusemiddel som ikke har fått påvist smitte av hodelus.

Lusemidlene som har vist best effekt er de som inneholder dimetikon, for eksempel Linicin Solution eller Nyda Express lusemiddel. Dimetikon er et silikonbasert stoff som omringer lusa og tar livet av den ved kvelning, uten å bruke giftsstoffer. Disse kan brukes av barn fra 6 måneder og alle hårtyper.

Linicin Pluss Lotion er et alternativ som er særlig anbefalt for folk med langt, tykt og/eller krøllet hår. Det inneholder ikke dimetikon, men planteoljer som påvirker lusa på samme måte.

Behandling med lusekam

Å kjemme lusa ut av håret er også en effektiv behandling, men er mer arbeids- og tidskrevende. Her må man gå grundig og systematisk til verks over en lengre periode.

Slik gjør du det:

  1. Som utgangspunkt må du ha vått hår. Vi anbefaler også å påføre håret vanlig hårbalsam. Da vil lusa ha vansker for å holde seg fast og de vil lettere feste seg til kammen.
  2. Legg gjerne et hvitt håndkle rundt nakken og skuldrene – det vil gjøre det lettere å se lusene.
  3. Bruk en egnet lusekam. Flere lusemidler kommer også med lusekam i pakken.
  4. Gre gjennom alt hår, fra innerst ved hodebunnen til ytterst i hårspissene.
  5. Sjekk både kammen og håndkleet for lus. Tørk av kammen med tørkepapir med jevne mellomrom. Også her vil du lettere kunne se eventuelle lus bevege seg.
  6. Gjenta prosessen hver dag eller annenhverdag i to uker.

For å unngå ny smitte, husk å vaske kammen godt i 60 ºC varmt vann, eller frys den ned over natten før den brukes igjen.

Barbering

Dersom du er villig til å gå drastisk til verks med tanke på utseendet, vil barbering av hodet være en effektiv løsning på luseproblemet. For å gjøre hodebunnen så lite levelig som mulig for lusa, må håret i så fall barberes ned til en lengde på ikke mer enn 0,5 cm.

Husk at lusa vil bevege seg rundt i det avklipte håret, så sørg for å ha en ryddig måte å samle opp og kvitte dere med det på.

Etterlatte lus som beveger seg i hodebunnen etter barberingen kan fjernes med lusekam.

Sjekk regelmessig også etter behandling

Uansett hvilken behandlingsmetode dere velger, bør dere fortsette å gjøre regelmessige sjekker i tre uker etter behandlingen er ferdig. Her gjelder det å være sikker på at man er kvitt lusene.

Kilder: Folkehelseinstituttet, Helsenorge

Related Posts