Hva hjelper mot forstoppelse?

Forstoppelse er en av de mest utbredte plagene blant befolkningen – og kan kjennetegnes ved at du går på do sjeldnere enn vanlig, eller har vanskeligheter med å få ut avføring. Dersom du sliter med forstoppelse er det flere ting som kan hjelpe mot ubehaget. Her får du råd om hva du kan gjøre.
Hva hjelper mot forstoppelse?

Symptomer 

Forstoppelse er veldig vanlig, og kan være nokså smertefullt. Alle vil oppleve symptomer ulikt, men følgende er de mest vanlige:

 

  • Smertefull avføring
  • Hard og tørr avføring
  • Oppblåsthet
  • Magesmerter
  • Tretthet

 

Dersom du opplever disse symptomene, vil det vanligvis ikke være grunn til å kontakte lege før det har gått to uker. Dersom du merker mer alvorlige symptomer derimot, som blod i avføringen eller vektnedgang uten åpenbar grunn, kan det være hensiktsmessig å oppsøke lege. Dette gjelder også spesielt mennesker over 50 år.

Hvorfor får man forstoppelse?

Forstoppelse kan oppstå av flere grunner, men kommer som oftest av mangler i kost og mosjon. I tillegg kan visse legemidler være årsaken til uregelmessigheter og vanskeligheter ved avføring. Her er de vanligste årsakene for forstoppelse:

 

  • Lite fiberrik kost
  • Lite væskeinntak
  • Lite mosjon
  • Medfødt treg mage

Hvordan bli kvitt forstoppelse?

Det er flere endringer og tiltak du kan gjøre dersom du plages med forstoppelse. Hva du bør gjøre, kommer imidlertid an på årsaken til forstoppelsen. 

Dersom forstoppelsen oppsto på grunn av legemidler, vil det være hensiktsmessig å rådføre seg med legen, og undersøke om det er andre midler man heller kan bruke. 

Kom forstoppelsen brått på, og av uante årsaker? Da kan enkle livsstilsendringer bidra til å gjøre tilstanden bedre – eventuelt avføringsmidler dersom forstoppelsen har vart over lengre tid. 

Gode livsstils valg virker forebyggende

Forebyggende livsstilsendringer kan være tilstrekkelig for å hjelpe mot forstoppelse, og inkluderer: Fiber i kosten, rikelig væskeinntak, og jevnlig mosjon. Her får du råd om fiberrik mat du kan spise, anbefalt væskeinntak, og anbefalt mosjon for å hjelpe fordøyelsen. 

Fiber i kosten

Fiber binder seg til vann, og virker som fyllmasse i tarmen. På denne måten beveger maten seg raskere gjennom tarmen, og letter dermed fordøyelsen og forebygger forstoppelse. 

Eksempler på fiberrik mat man kan spise, og inkludere i kostholdet er: 

 

  • Fullkornsprodukter
  • Kli
  • Nøtter
  • Rotgrønnsaker. 

Rikelig væskeinntak

Vann er involvert i hvert steg i fordøyelsesprosessen, og bidrar blant annet til å løse opp fett slik at maten passerer lettere. Anbefalt væskeinntak er rundt to liter om dagen, der vann er et fordelaktig valg. Et rikelig væskeinntak er anbefalt for å forbedre fordøyelsen, og dermed forhindre forstoppelse.

Daglig mosjon

I tillegg til fiber i kosten og et rikelig væskeinntak, anbefales daglig mosjon for å hjelpe fordøyelsen. Jevnlig mosjon og trening vil kunne forhindre forstoppelse ved å hjelpe maten bevege seg gjennom systemet. 

Mykgjørende midler

Dersom forebyggende livsstilsendringer ikke er tilstrekkelig og du trenger rask lindring, kan du benytte deg av mykgjørende legemidler. Dulcosoft er et reseptfritt legemiddel som trekker væske inn i tarmen og mykgjør avføringen, der effekt kan oppnås etter 24-72 timer.r

Volumøkende midler

Et alternativ til mykgjørende midler er volumøkende midler. Volumøkende midler vil normalisere avføringen ved å binde vann, og øke tarminnholdets volum. Vi-Siblin er et reseptfritt, volumøkende middel, der man øker doseringen gradvis til ønsket effekt oppnås vanligvis etter 3-7 dager.

Umiddelbar virkning

Klysteret Microlax kan brukes for en rask avførende effekt, og vil gi umiddelbar virkning innen 5-20 minutter. Microlax vil erstatte vann som er bundet i hard avføring, og virker avførende ved å stimulere utskillelsen av vann til tarmen.

Microlax skal ikke brukes dersom du har magesmerter av ukjent årsak, eller har betennelse i tynn- eller tykktarmen. 

Når bør du kontakte lege?

Forstoppelse er som nevnt en vanlig plage, som mange mennesker opplever fra tid til annen. Når dette er sagt, er det følgende tilfeller i forbindelse med forstoppelse der du bør oppsøke lege:

 

  • Blod i avføring
  • Vektnedgang uten åpenbar grunn
  • Dersom forstoppelsen er vedvarende i over to uker
  • Over 50 år og opplever forstoppelse
  • Mistanke om legemiddel som årsak

Kontakt oss for rådgivning

Lurer du på noe angående de reseptfrie midlene vi har anbefalt i løpet av teksten? Ta gjerne kontakt med oss, så rådfører vi deg angående produkter, tjenester og annet. Vi hjelper deg gjerne!

Kilder: NHI, NCF, Felleskatalogen.

Related Posts