Hvordan bli kvitt flass og tørr hodebunn

De fleste er kjent med å kunne bli plaget av flass, som kan oppleves som både flaut og slitsomt. Kløe i hodebunnen er ubehagelig, og synlig flass på klærne er sjenerende. Så hvordan blir du kvitt flass? Vet du først hvorfor problemet oppstår, er det lettere å behandle.
Hvordan bli kvitt flass og tørr hodebunn
De fleste er kjent med å kunne bli plaget av flass, som kan oppleves som både flaut og slitsomt. Kløe i hodebunnen er ubehagelig, og synlig flass på klærne er sjenerende. Så hvordan blir du kvitt flass? Vet du først hvorfor problemet oppstår, er det lettere å behandle.

Hvorfor flasser man i hodebunnen?

Det vi kaller flass, er i utgangspunktet en helt naturlig utskiftning av døde hudceller. Men det kan fort bli ubehagelig hvis det rett og slett blir for mye av det. Hvorfor skjer det?

 

Årsakene til hvorfor du opplever å flasse mye i hodebunnen kan være mange, og gjerne påvirker de også hverandre. Heldigvis er det ikke så vanskelig å identifisere dem, og veien til behandling er kort og krever som regel lite innsats.

Se våre produkter for flass og tørr hodebunn her.

Vi ser ofte på disse som de mest vanlige årsakene:

  • Tørr hodebunn (inkludert for hyppig bruk av sjampo og hårprodukter som tørker ut huden)
  • Fet hodebunn (ofte for sjelden bruk av shampoo og hårvask)
  • Usunn livsstil og/eller kosthold (inkludert stress)
  • Eksemsykdommer som psoriasis og seboreisk eksem

Samtidig, er flere av disse gjerne forbundet med en fellesnevner, sopp i hodebunnen.

Sopp i hodebunnen

Ikke få panikk! Selv om det kan høres ekkelt ut, er dette faktisk helt normalt, og vi har alle denne typen sopp i hodebunnen. Malassezia ovale er en fettspisende gjærsopp som, isolert sett, sjeldent skaper noe problem. Men den kan altså bli påvirket av andre ting, som de nevnt over, i tillegg til hormonelle skifter, gener og arv, svakt immunforsvar, og mer.

 

Slik ytre påvirkning kan føre til at det oppstår mer av denne soppen enn hodebunnen din normalt kan håndtere, som fører til at det blir kastet ut en større mengde hudceller enn vanlig, som fører til flass.

Fet hodebunn

Fet hud og hår kan bidra til å gi bedre grobunn for den fettspisende soppen. Slikt kan selvsagt være genetisk betinget, men kan også helt enkelt bety at håret ditt bør vaskes oftere.

 

Sliter du med flass og fet hodebunn, kan du først prøve litt grundigere vanlig hårvask, for eksempel annenhver dag. Om håret og hodebunnen normaliserer seg, er det for folk flest nok å vaske håret med to-tre dager imellom. Hvis du fortsatt opplever å flasse mye kan du prøve en sjampo for fet hodebunn som håndterer flass.

Tørr hodebunn

Det norske klimaet blir ofte en utfordring for huden. Plutselige skifter i temperatur og luft, og surt vær og vind kan skape irritasjon og tørr hud. Det gjelder også hodebunnen. Tørr hud i hodebunnen kan ofte oppleves som flass, men er ikke helt det samme. Derfor behandles det også litt ulikt.

Hva hjelper mot tørr hodebunn?

Tørr hodebunn betyr ikke alltid at det du opplever er flass. Det kan hende det heller er vanlige døde hudceller, som det naturlig skalles av mer av når huden er tørr. Du kan ofte se forskjell: tørr hud gir tynnere, mindre hudavfall, med mindre skinn av olje eller fett enn det flass gjør. Flass samles gjerne i litt større klumper, på grunn av fett i hodebunnen og håret.

Sjampo for tørr hodebunn

Hvis du har tørr hodebunn er løsningen ofte så enkel som at du bytter til en mildere sjampo. Kerium Extra Gentle sjampo fra La Roche-Posay er en mykgjørende sjampo for tørr hodebunn og sensitiv hud, som også gir håret beskyttelsen det trenger. 

 

Hvis du sliter med flass og går på behandlingskur med flass-sjampo, vil en mild sjampo som denne også fungere godt som pleie mellom flassbehandlingene.

Generelle tips for tørr hodebunn

Hodebunnen er i utgangspunktet som annen hud, og kan også nyte godt av litt hudpleie. Et godt tips for tørr hodebunn er derfor å tilføre litt ekstra fuktighet – enkelt og greit.

 

Det finnes egne fuktighetsgivende produkter for hodebunnen, for eksempel Decubal Dry Scalp Treatment eller ACO Intensive Dry Scalp Treatment. Disse vil berolige og pleie tørr hodebunn, uten at håret blir fett og klissete. Hodebunnen vil styrkes og redusere avskalling av døde hudceller.

Hva hjelper mot flass?

For å få bukt med flass er det viktig å finne behandlingsmåter som passer din situasjon, men her er noen generelle råd:

 

  1. Bruk sjampo og hårprodukter som er milde, og som er egnet for din hud- og hårtype.
  2. For at hodebunnen skal bli mindre irritert, gni sjampoen mellom hendene til det skummer før du har den i håret. Da blir løsningen mindre intens. Etter vasken er det viktig å skylle håret godt og nøye med vann for å bli kvitt alt av såperester.
  3. Prøv å bruke mindre av andre hårprodukter, særlig produkter som inneholder alkohol. Når du skal style håret, unngå å få produktet i kontakt med hodebunnen.
  4. Gjør det du kan for å redusere stress i hverdagen. Stress er en stor bidragsyter til flass, i tillegg til mange andre plager og ubehag, som hud- og fordøyelsesproblemer.

Behandling for større tilfeller av flass

I tilfeller der flass og sopp i hodebunnen har blitt et problem du ikke får løst med vanlige midler og metoder, kan det være behov for spesialiserte produkter. 

 

Selsun og Fungoral er reseptfrie sjampokurer mot flass med soppdrepende egenskaper. En kur med en av disse vil få soppen i hodebunnen til å trekke seg tilbake, som vil skape mindre flass. Det kan hende du bør gjøre vedlikeholdsbehandling flere ganger etter en slik kur. Bruk ellers en mild sjampo for hårvask mellom slike behandlinger.

 

Snakk gjerne med legen din på forhånd, husk alltid å lese pakningsvedlegget godt, og følg instruksene for produktet nøye.

Når bør jeg kontakte legen?

Selv om flass stort sett er en hverdagslig plage, kan det oppstå mer alvorlige tilfeller du ikke kan eller bør behandle selv. Oppsøk legen din dersom du opplever noe av dette, også i kombinasjon:

 

  • Alvorlig flassing og/eller intens rødhet i hodebunnen. Rødheten kan også oppstå andre steder på kroppen, som bak knærne eller i albuene.
  • Intens og vedvarende kløe i hodebunnen
  • At du mister flekker med hår, i tillegg til at du flasser.
  • At du fortsatt flasser like mye etter kur med flass-sjampo.
Kilder: Les mer om flass hos Norsk helseinformatikk (NHI).

Related Posts